[O1] Nagłośnienie w Octavia I combi by czmiel_t

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bz3tower
    Classic
    • 2015
    • 10

r2r, Rapid ma 990 km przebiegu. Od czasu do czasu dostaje 4 tys. obrotow. Staram sie go stopniowo przyzwyczajac do wyzszych obrotow silniczek 1.2 ale daje rade
  • czmiel_t
    Classic
    • 2013
    • 10

Witam, jestem tu nowy i właśnie szykuję się do nagłośnienia mojego nowego nabytku. Jakieś pojęcie i doświadczenie już mam bo poprzednie samochody również wytłumiałem, nagłaśniałem a nawet montowałem swego czasu komputer PC z monitorem dotykowym
    Oczywiście przeczytałem tu już sporo o wygłuszeniach, problemach itd. ale zawsze zostaje kilka pytań.
    Jestem na etapie planowania zakupów. Z poprzedniego auta zostawiłem sobie trochę sprzętu a resztę przekazałem młodszemu pokoleniu żeby mieli od czego zacząć

To co mam na chwilę obecną i leży w garażu to:
    - jednostka centralna Alpine IDA-X305S
    - procesor Alpine PXA-H100
    - iPod Classic 160GB
    - wzmacniacz pod subwoofer Lanzar Vibe 221 600W w mostku (prawdopodobnie do wymiany w późniejszym okresie)

To co zamierzam teraz zakupić i wsadzić do Octavii:
    - głośniki przednie DLS R6A (80W RMS)
    - wzmacniacz na przód uDimension RM-V21 (2x150W RMS 4Ohm)
    - skrzynia subwoofera w nadkole lewe dedykowana
    - głośnik subwoofer'a Rockford Fosgate P2D2-10 (300W RMS)

A teraz pierwsze nasuwające się pytania:
    1. Czy zmieszczę w tych drzwiach DLS R6A? Mają głębokość montażową 76mm a gdzieś wyczytałem, że w O1 jest 62mm maks.

2. Teoretycznie tak ale czy w praktyce do tych dwóch wzmacniaczy wystarczy jak położę pojedyncze zasilanie 35mm2, które rozgałęzię w bagażniku na 2x20mm2? Chciałbym uniknąć kupowania jeszcze kondensatora a grać z maksymalną głośnością nie zamierzam, zależy mi bardziej na dobrej jakości dźwięku ze sporym zapasem dB.

3. Gdzie Waszym zdaniem wygodniej i bezpiecznie będzie schować obydwa wzmacniacze? Czy w prawym nadkolu czy może wywalić styropianowy przybornik i zamontować je za kołem zapasowym? Wzmacniacze mają być po prostu schowane i zajmować jak najmniej miejsca a nie być obiektem podziwiania

4. No i może ogólnie co myślicie o zestawie, który na tą chwilę wymyśliłem? Założenie jest takie, że ma grać czysto i przyjemnie. Bardzo zależy mi na uwydatnionej średnicy (dobrze wyeksponowany wokal) stąd postawiłem na R6A, wcześniej miałem w swoich autach Rainbow SLX-165, Morel Tempo 6 i ostatnio uDimension ElComp 6 i te ostatnie pomimo, że najtańsze, najbardziej odpowiadały mi pod kątem średnicy. Słucham przeróżnej muzyki ale najczęściej chillout, lekki rock, dużo pop'u z poprzedniego stulecia i czasem d'n'b.

W ciągu najbliższego miesiąca, może dwóch chciałbym zabrać się do roboty. Będę wygłuszał drzwi, trochę bagażnik, oczywiście pójdzie nowe okablowanie i chcę się do tego dobrze przygotować. Tył nie będzie w ogóle nagłośniony.

Może możecie podpowiedzieć jeszcze na jakie problemy ogólnie mogę natrafić przy Octavii 1?

Dzięki z góry za cenne informacje i oczywiście na bieżąco będę informował o postępach i wrzucał zdjęcia.

czmiel_t
    Kupię radio STREAM MP3 do O2

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

że nowy to widać - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2753
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• czmiel_t
        Classic
        • 2013
        • 10

Nexus6, dzięki za link ale FAQ Nazar'a znam od wielu lat. Mam go wydrukowanego i zawsze jak robię kolejny samochód czytam żeby sobie przypomnieć a czytałem go już przynajmniej 5 razy. Nie o to mi chodziło
        Kupię radio STREAM MP3 do O2

Komentarz

Pracuję...